Subtelności kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia lokalna uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite obyczaje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, że najistotniejszym i najbardziej napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczywistości wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest smakowita i sycąca.