Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak sztampowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film