Dobra włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom kuchnia włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. Co zjeść w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film