Smaczna włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, treściwe oraz nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej wrażliwi konsumenci smakują równie pyszne dania obiadowe – tortellini, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku cechom: czy trattoria korzysta z włoskich produktów, czy w menu są też mniej znane dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i jedzenie z różnych części kraju. W najlepszej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, co nie zmienia faktu, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Wykwintne wina z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować wina. Kolacja na włoską modę bez wyjątku powinien obejmować też aperitiff. Kieliszek czerwonego wina to dla Włocha kanon. autentyczna kuchnia włoska Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie toskańskie vin santo, kalabryjskie ciro a także nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film