uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

Współcześnie uczulenia typu pokarmowego pojawiają się częściej niż dawniej. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu stanów również stoi na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które mogą wywołać zaniepokojenie należą: bóle brzucha, brak łaknienia, częste biegunki, nudności, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy migreny. Wskutek uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się wymienionych dolegliwości. Mamy w końcu możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o rezultat niezbędne mogą się stać modyfikacje jadłospisu, a co za tym idzie – również sposobu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wyeliminować znaczną ilość rodzajów żywności. Niedozwolone są w szczególności: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym przeglądaniu składów produktów przetworzonych. Istotne jest też unikanie konsumpcji takich pokarmów, co do których nie mamy informacji na temat zawartości. Tak w przypadku żywności, jak i specyfików.

Na naszej stronie przeczytasz fajny tekst o tym dla czego gluten jest magicznym składnikiem wielu dań
Różnego rodzaju stabilizatory niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe pokarmy są współcześnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w większych sklepach. Prócz tego wiele piekarnii prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wypieki. W jadłospisie korzystnie uwzględnić jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki formie. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu również można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet unikanie łakoci. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.

Dodaj komentarz